1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İzmir’den İtalya’ya deniz otobanı
İzmir’den İtalya’ya deniz otobanı

İzmir’den İtalya’ya deniz otobanı

Emekli Büyükelçi Alpogan, İzmir’e iki müjde verdi. Bunlardan biri, İzmir, İtalya ve Tunus limanları arasında düzenli deniz otobanı projesi.

A+A-

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin konuğu olan Milli Güvenlik Kurulu Eski Genel Sekreteri ve Akdeniz için Birlik Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Emekli Büyükelçi Yiğit Alpogan, İzmir’e iki müjde verdi. Akdeniz için Birlik Teşkilatı’nın kentsel projelerin finansmanı çerçevesinde İzmir, İtalya ve Tunus limanları arasında düzenli deniz otobanı projesinin hayata geçeceğini duyuran Alpogan, kent için büyük önem taşıyan katı atık projesi için de başvurunun yapılacağını söyledi.

Avrupa Birliği ile Güney ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasında ekonomik, siyasi ve sosyal konularda ilişkileri geliştirerek projeler oluşturan Akdeniz için Birlik Teşkilatı’nın İzmir’in çevre sorunlarına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak projelerini paylaşan Emekli Büyükelçi, şu bilgileri verdi:

'İzmir'e 100 milyon euro destek'

“43 üye devletin desteğini alarak ve finans kuruluşlarıyla sıkı ilişkiler geliştiren teşkilatımız Türkiye için de somut projeler üzerinde çalışmakta. Bunlardan biri de İzmir-Brindisi (İtalya) ve İzmir-Rades (Tunus) limanları arasında düzenli Ro-Ro taşımacılığı yapılması kapsamında geliştirilen deniz otobanı projesi. Proje, yük taşımacılığını karayolundan deniz yoluna aktarılmasını amaçlıyor. Akdeniz’in küresel rekabet gücünü artırmayı hedefleyen projenin 2016-2019 yılları arasında hayata geçmesi planlandı. 100 milyon Euro civarında destek görecek olan proje için İzmir Ticaret Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Liman Başkanlığı ile temasa geçildi. Proje çerçevesinde limanların genişletilmesi için de çeşitli çalışmalar yapılacak. Projenin İzmir için önemi ortada. Türk ihracat ürünleri için yeni bir dönem başlayacak.”

'Katı atık projesini teşkilata sunacak'

1 Haziran’da Ürdün Amman’da gerçekleştirilecek teşkilat toplantısında İzmir için hazırlanan bir katı atık projesinin de sunumunu gerçekleştireceğini belirten Alpogan, projenin onayını almak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

'Arap baharı tam bir fiyasko'

Akdeniz için Birlik Teşkilatı’nın Gazze halkının içme suyu ihtiyacını karşılayabilmek için de 400 milyon dolar destekli bir projesi olduğunu belirten Emekli Büyükelçi, göç krizi ve Avrupa’nın siyasi tutumu ile ilgili de görüşlerini bildirdi. Yiğit Alpogan, “Arap Baharı, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin sağlanması amacıyla başladı ama tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Bir iki diktatörün gitmesi pahasına toplumlar büyük bir kargaşa hatta iç savaş içine girdi. İşte bir tanesi de Suriye örneği. Suriye halkı kendi ülkesinden umudu kestiği için Akdeniz’i aşarak Avrupa’ya gitmeye çalışıyor. Akdeniz bugün bir insan mezarlığı haline geldi. Ne yazık ki bu soruna bir çözüm yolu görünmüyor” dedi.

'Avrupa görmezden geldi'

Avrupa’nın mülteci krizi ile ilgili tutumunu eleştiren Alpogan, “İş gücü açığını kapatmak amacıyla Avrupa’ya giden insanlara yönelik Avrupa hükümetleri asimilasyonu özümseyip, o insanların kültürlerine ve sosyal haklarına saygı göstermedi. Aslında Avrupa, 70’lerde, 80’lerde başlayan bu sorunların faturasını bugün ödemeye çalışıyor. Yani bu problemin çözümü Avrupa Birliği’nde değil. Avrupa hükümetlerinin tutumlarını ve ‘Aman bizden uzak olsunlar’ zihniyetini değiştirmesi gerekiyor. Şimdiye kadar olduğu gibi Avrupa mülteci sorunlarına göz yummaya devam ederse terör sorunlarına da çare bulamayacaktır” dedi.

'Türkiye vicdanen rahat'

Mülteci krizinde Türkiye’nin vicdanen rahat olduğunu vurgulayan Alpogan, “Türkiye, ülkesindeki bombalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler için üzerine düşen görevi yerine getirmektedir. Biz vicdanen rahatız. Bu konuda herhangi bir eleştirinin de muhatabı değiliz.” diye konuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3237 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.