1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kemer Resort’un yüzde 55’i halka arz edilecek
Kemer Resort’un yüzde 55’i halka arz edilecek

Kemer Resort’un yüzde 55’i halka arz edilecek

Eğer ATAÇ başarılı olursa Doruk Net, Anteks ve 4-5 Antalyalı şirket düğmeye basacak

A+A-

Kepez’in ardından borsada şirketi kalmayan Antalya, bir devle borsada seferber olacak. Anteks, Kemer Resort, Doruk Net gibi şirketlerin de sahibi olan enerji ve inşaat devi ATAÇ’ın halka arzının ardından 4-5 Antalyalı şirketin daha halka arz düğmesine basması bekleniyor.

İstanbul’a içme suyu taşıyan Melen Projesi’yle son günlerde gündeme gelen ATAÇ İnşaat ve Sanayi A.Ş., İMKB’de işlem görmek için düğmeye bastı. Bizim Menkul Değerler’in halka arz hazırlıklarını yürüttüğü ATAÇ, 36 milyon TL’lik ödenmiş sermayesini yüzde 15 oranında artıracak. Ortakların rüçhan hakkının kısıtlanmasıyla 5.4 milyon TL’lik artırılan sermaye İMKB’de halka arz edilecek.
1960 yılında Hüseyin Çalık ve Hikmet Ataman tarafından tohumları atılan ve 1962 yılında müteahhitlik işleri yürütmek amacıyla şirketleşen ATAÇ, yarım asrın eşiğinde yola halka açık bir şirket olarak devam etmeye kararı aldı.
Bu 49 yıl içerisinde dünyanın 10’uncu, Avrupa’nın ise 5’inci büyük gömleklik kumaş fabrikası olan Anteks’i, Türkiye’nin ilk internet servis sağlayıcısı olan Doruk Net’i, son 4 yıldır Avrupa’da yılın resort oteli seçilen Kemer Resort’u yaratan ATAÇ, halka arz işlemi başarıyla sonuçlandırılırsa Antalya’nın tek halka açık şirketi olacak.

ATAÇ CFO’su M. Deniz Ak, önümüzdeki yıl 50. yaşını kutlayacak olan ATAÇ’ın, yükselen pek çok iş alanındaki başarılı girişimleriyle Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına girmeyi hedeflediğini belirterek, “Uzun süredir devam eden kurumsallaşma çalışmalarımızı halka arz süreci ile taçlandırmış olacağız. Hisse satışından elde etmeyi hedeflediğimiz geliri enerji sektörü başta olmak üzere yeni projelerde, tekstil grubundaki yenileme yatırımlarında ve işletme sermayesinde kullanmayı planlıyoruz.” dedi.

ENERJİ 2012’DE İKİNCİ SIRAYA YÜKSELECEK
Ak’ın bahsettiği enerji projelerinin en önemli ikisi ise ATAÇ’ın Boydak Enerji ile yüzde 50-50 ortaklığa sahip olduğu Nisan Enerji ve ATAÇ’ın tamamı kendine ait enerji şirketi olan Teksu Enerji. Bu iki şirketin devam eden Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri için 2014 yılına kadar toplam 1 milyar dolardan fazla yatırım yapması planlanıyor.
Şu anda bir inşaat holdingi görüntüsünde olan ATAÇ, bu projelerle birlikte bir inşaat-enerji holdingine dönüşecek. Son 3 yıldır cirosunun ortalama yüzde 60’ını inşaat, yüzde 20’sini tekstil ve geri kalan yüzde 20’sini teknoloji, turizm, enerji ve eğitim grubundan elde eden ATAÇ, 2012’de tamamlanacak olan HES projeleriyle ise enerjiyi ciroda ikinci sıraya yükseltecek. Şu anda grubun inşaat işleri bir kısmı HES projeleri olan 15 ayrı şantiyede devam ediyor.

ATAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman, HES projelerinin inşaatlarını grup şirketleri gerçekleştirdiği için enerji yatırımlarının aynı zamanda inşaat cirolarını da eşzamanlı olarak sıçrattığını söylüyor. ATAÇ’ın hedefi ise 1 milyar Kw/saat enerji üretimi ve bu üretimin tamamının yenilenebilir enerjilerle (HES’ler ve rüzgar santralleri ile) elde edilmesi planlanıyor.

BU YIL DORUK NET, ARDINDAN TEKSTİL VE ENERJİ HOLDİNGİ
ATAÇ CFO’su M. Deniz Ak, bu aşamada halka açılmaya karar veren verdiklerini, aslında izlediklerin yöntemin alışılagelmişin dışında olduğunu söylüyor. Genelde şirketlerin önce iştiraklerini, sonrasında çatı holdingi halka açtığını hatırlatan Ak, “Biz bütün şirketlerin sahibi olan çatı şirketin halka arzıyla işe başlıyoruz. Bu yıl içerisinde Doruk Net’in de halka arzını da planlıyoruz. Gelecek yıl önce Anteks’in halka arzını yapacağız. Yine Boydak Grubu’yla yaptığımız ortaklık sözleşmesindeki maddeler nedeniyle Nisan Enerji’nin halka arzı söz konusu. Fakat bu konuda ortağımızla konuşacağız. Şu anda Gürcistan’da da bir HES projemiz söz konusu. Bu doğrultuda aslında bizim hedefimiz enerji şirketlerini yeni bir enerji holdingi altında birleştirip öyle halka açmak. Yani tüm enerji projelerimizi ve şirketlerimizi tek bir şirkette toplayıp (Nisan Enerji’deki yüzde 50 hissemiz, Teksu Enerji’deki hisselerimiz) bu şirketi halka açmak istiyoruz. Eğer ortağımız Boydak da makul karşılarsa o zaman bir enerji holdingi halka arzı planlıyoruz.
Sonrasında zaten halka arz etmeyeceğimiz şirketimiz kalmayacak” diyor.

HALKA ARZ AY SONUNDA TAMAM
Halka arzı sürecini yürüten Bizim Menkul Değerler Genel Müdürü Yardımcısı Fatma Selçuk, halka arz işlemlerinin mayıs ayı sonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini söylüyor. Yurtdışı için de bir road-show planladıklarını söyleyen Selçuk, halka arz hazırlıklarında son aşamaya geldiklerini belirtti.
ATAÇ CFO’su M. Deniz Ak, ise şirketin finansal performansına ilişkin sorulara yanıt verdi. 2010 yıl sonu mali tablolarında 226 milyon TL’lik net satışa karşılık oluşan oluşan 153 milyon TL’lik net dönem kârının nereden geldiğine ilişkin soruya Ak, üç yıllık bir yatırım dönemi bulunan Nisan Enerji’de Boydak Enerji’yle yapılan ortaklık sonucu gelen paranın 2010 bilançolarına kâr olarak yansıdığını, 2011 yılından itibaren kârlılıkta özellikle enerji sektörünün öne çıkacağını söylüyor.

YÜKSEK KÂR BEDELSİZLE DAĞITILACAK
2010 kârı için yüzde 4’lük bir kâr dağıtım kararı aldıklarını söyleyen Ak, halka arzın ardından ise yedeklerde bulunan yüksek kârın bedelsiz sermaye artırımıyla dağıtılmasını planladıklarını da ekliyor.
ATAÇ’ın halka arzının ardından halka arz edilecek her iştirakin ATAÇ’a yeni bir nakit akışı anlamına geleceğini söyleyen Ak, “yani ATAÇ yeni grup şirketlerinin halka arzlarıyla nakit zengini bir şirket haline gelecek” dedi.
Şirketin yüksek finansman ihtiyacı konusunda da bilgi veren Ak, Nisan Enerji için gereken HES yatırımlarının yarısını bu şirketteki ortakları Boydak’ın finanse edeceğini açıkladı.   

ANTALYA’NIN DEVLERİ SIRAYA GİRDİ
Alınan bilgiler, halka arz edilen Antalyalı şirket sayısının ATAÇ ile sınırlı kalmayacağı yönünde. 4-5 grubun daha ATAÇ’ın halka arz macerasını ilgiyle takip ettiği belirtiliyor. Bunlar arasında özellikle Adopen, AGT gibi Antalya’nın en büyük şirketlerinin adı da telaffuz ediliyor. Bu şirketlerin halka arz düğmesine basmak için ATAÇ’ın halka arzını beklediği belirtiliyor.

”ÜNLÜ MARKALARLA YAKIN COĞRAFYADA ÜRETİM GÖRÜŞMESİ YAPIYORUZ”
ATAÇ’ın sermayesinde, iki ailenin ortaklığı bulunuyor: Antalyalı Ataman ve Konyalı Çalık aileleri. Sermayenin yüzde 25’i Çalık, yüzde 75’i ise Ataman ailelerine ait. Grup şirketleri arasında yüzde 99’u halka arz edilecek olan Anteks bulunuyor. Anteks yüzde 80 ihracata çalışan ve Lacoste, Armani, Dolce Gabbana, Ferre gibi dünya çapınadki markalara gömleklik kumaş, Lacoste, Paul&Shark ve Escalla’ya gömlek üretiliyor. Aynı segmentte Söktaş ve Bossa en büyük rakipler olarak öne çıkıyor. Fakat Söktaş’ın üretiminin bir kısmını Hindistan’a kaydırmasıyla Bossa ve Anteks, Türkiye’de üretim ölçeği açısından en büyük iki rakip olarak kalmış durumda. ATAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ataman, ünlü gömlek markalarının bir kısmıyla çok yakın komşu ülkelerde üretim için görüşmeler yaptıklarının altını çiziyor. Nisan ve Teksu Enerji ise grubun hem enerji hem de inşaat yatırımlarını sürükleyen iki şirket.
Yine grubun çatısı altında yüzde 67’sine sahip oldukları Antalya Koleji, yüzde 80 ortaklık payına sahip olduğu Doruk Net bulunuyor.
Grubun turizmdeki yatırımları ise Kemer Resort Hotel, Antalya’daki şehir oteli Best Western Kahn Hotel ve yine Antalya Kemer’de bulunan Club Phaselis’ten oluşuyor. Kemer Resort’un yüzde 55’i halka arz edilecek olan ATAÇ’a, yüzde 45’i ise yine ATAÇ Grubu şirketlerine ait.
ATAÇ’ın altında konsolide edilen bir diğer şirket ise Ataç Tarım.

Habertürk Ekonomi

Bu haber toplam 982 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.