1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Marmara'yı kurtaracak tesis devreye girdi
Marmara'yı kurtaracak tesis devreye girdi

Marmara'yı kurtaracak tesis devreye girdi

Türkiye sanayisinin kalbi niteliğinde olan Kocaeli'nde, dört ilçenin denize akıtılan atıklarını temizleyecek dev arıtma tesisi devreye girdi.

A+A-

Türkiye sanayisinin kalbi niteliğinde olan Kocaeli'nde, dört ilçenin denize akıtılan atıklarını temizleyecek dev arıtma tesisi devreye girdi. Modern arıtma tesisleri ile Kocaeli'nde denize dökülen 80 bin ton çamurun da önüne geçildi. Türkiye'nin en büyük arıtma tesislerinden biri olan Gebze Arıtma Tesisi, Marmara Denizi'ni büyük oranda kirlenmekten kurtaracak.

Arıtma tesisleri ile Kocaeli'nde denize giden 80 bin ton çamurun da önüne geçildi. Türkiye'nin en büyük arıtma tesislerinden biri olan Gebze Arıtma Tesisi, Marmara Denizi'ni büyük oranda kirlenmekten kurtaracak. Kocaeli, Türkiye'nin en çok göç alan illerinin başında geliyor. Yılda ortalama 25 bin nüfusu artan ve aynı zamanda Türkiye'nin sanayi kenti de olan Kocaeli'nde bu hızlı nüfus artışına paralel olarak altyapıya önem verilmedi. Yıllarca sanayi ve evsel atıklar olduğu gibi Marmara Denizi'ne akıtıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSU Genel Müdürlüğü, son 5 yılda yaptığı arıtma tesisleri ile çevre katliamının önüne geçti. İSU işe, daha önce yapılıp fakat kaderine terk edilen arıtma tesislerini onararak yeniden devreye almayla başladı. Daha sonra ihtiyaç olan bölgelerde yeni arıtma tesisleri yapıldı.

İSU, şimdiye kadar yaptığı çalışmalarla Karamürsel, Gölcük, İzmit Kartepe, Başiskele, Derince, Körfez ve Kandıra'nın evsel atıklarını arıtıyordu. Şimdiye kadar Kocaeli nüfusunun yüzde 56'sının atıkları arıtma kapsamında yer alıyordu. Gebze bölgesinde arıtma tesisi olmadığı için bu bölgedeki pislik olduğu gibi Marmara Denizi'ne akıyordu. Yıllarca denize giden bu pisliğin önüne geçmek için İSU, Gebze bölgesinde Türkiye'nin en büyük arıtma tesisini hayata geçirdi. Bir yıl önce inşaatına başlanan arıtma tesisi, faaliyete geçti. Daha önce nüfusunun yüzde 56'sının atıkları arıtılırken, bu arıtma tesisinin devreye girmesi ile oran yüzde 91'e yükseldi. Bu arıtma tesisinden önce yılda 55 bin ton çamurun denize akmasını engelleyen İSU, bu tesisin devreye girmesi ile yılda 80 bin ton çamurun ve pisliğin denize gitmesinin önüne geçti. İSU, Kandıra bölgesi dahil bazı bölgelerde kuracağı yeni arıtma tesisleri ile 2012 yılında nüfusun yüzde 98'ini arıtma kapsamına almayı hedefliyor.

Gebze bölgesindeki çevre katliamının önüne geçecek olan Gebze Arıtma Tesisi'nin resmi olmayan ilk açılışı; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü İlhan Bayram tarafından yapıldı. Önce tesiste inceleme yapan Başkan Karaosmanoğlu ve beraberindekiler, daha sonra düğmeye basarak yıllardır denize akan pisliğin arıtma tesisine girişini sağladı. Yaptıkları çalışmalarda çevreyi hep ön planda tuttuklarını belirten Başkan Karaosmanoğlu, yaptıkları arıtma tesisleri ile İzmit Körfezi'ne akan yılda 10 bin kamyon çamurun önüne geçtiklerini söyledi. Gebze'deki arıtma tesisinin Türkiye'nin en büyük ve en son teknoloji ile donatılan arıtma tesislerinden biri olduğunu da belirten

Başkan Karaosmanoğlu, arıtma tesisinin çevresini de düzenleyerek halka açacaklarını aktardı. Karaosmanoğlu, tesisi normal süreden dört ay önce tamamlayarak devreye alan İSU Genel Müdürü Bayram ve ekibine de teşekkür etti. Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova ilçelerine hizmet edecek olan arıtma tesisi, 120 bin metreküp kapasiteli. İleri fosfor ve azot giderimi yapan aktif çamur sistemi ile çalışacak olan arıtma tesisi, 670 bin kişiye hizmet verecek.

Zaman
 

Bu haber toplam 877 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.