1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. ‘Ölüm gemisi’ TBMM gündemine taşındı
‘Ölüm gemisi’ TBMM gündemine taşındı

‘Ölüm gemisi’ TBMM gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 'Ölüm Gemisi' hakkındaki iddiaları TBMM gündemine taşıdı. İzmir Barosu da hukuk mücadelesi başlatılacağını açıkladı.

A+A-

Hurda gemi söküm işlemlerinin, çevre ve insan sağlığı açısından kirletici unsurlar taşıması nedeni ile kontrol altında bulundurulması ve çevre açısından gerekli önlemlerin alındığı bölgelerde yapılması gereken faaliyetler olduğunu hatırlatan Altıok, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde 18 bin tonluk gaz tankeri, sıvılaştırılmış LPG, LNG gibi ya da sıkıştırılmış halde gaz taşıyan geminin tehlikeli atıklardan arındırılıp arındırılmadığını sordu.

Hızla gemi söküyorlar

Geri dönüşüm faaliyetlerinde uluslararası sözleşme ve ulusal mevzuat hükümlerini dikkate almaksızın gemilerin Türkiye’ye getirildiğini ifade eden Altıok, ‘Sağlığa ve çevreye zararlı maddeler içeren gemiler bir kısım yollar ile karasularımıza getirilmekte ve bu usulsüzlüklerin ortaya çıkışını engellemek adına büyük bir hızla bu kirli gemiler sökümünün yapılmaktadır’ ifadelerini kullandı. Altıok, 2015 yılında İzmir Aliağa'ya getirilen Kuito adlı zehir yüklü geminin mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verene kadar hızlı söküldüğünü anımsattı.

Tehlikeli atık ithalatı yasaktır

Geminin insan ve çevre sağlığına zarar verme ihtimalinin dahi büyük önlemlerin alınmasını zorunlu kıldığını belirten Altıok, Çevre Kanunu'nun 13. Maddesi’ne göre tehlikeli atıkların ithalatının yasak olduğunu, aynı şekilde, Türkiye’nin de taraf olduğu Tehlikeli Atıkların Sınır Aşırı Taşınması ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi’nin de tehlikeli atık ithalatını yasakladığını hatırlattı.

Aliağa'yı yok edecekler

Geminin ülkemize getirilişi ve Aliağa'ya yanaştırılışı aşamaları boyunca uluslarası sözleşmeler, kanun ve yönetmeliklere ne derece uyulduğunu soran Altıok, görevliler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını kamuoyunun merak ettiğini belirtti. Zeynep Altıok açıklamasında “Bakanlığın bu gemi ile ilgili acilen harekete geçmesini bekliyoruz. CHP olarak ülkemizi zehirli atıklar çöplüğüne çevrilmesine müsaade etmeyeceğiz. Aliağa'yı kimyasal atıklar, termik santraller, gemi söküm gibi çevre ve insan sağlığına zarar veren onlarca sektörle yok edecekler, buna kesinlikle izleyici kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

Acilen durdurulmalı

Avrupa’nın kabul etmediği ve söküm için Türkiye’ye getirilen ‘ölüm gemisi’ne karşı İzmir Barosu Yönetim Kurulu hukuk mücadelesi başlatma kararı aldı. İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ‘Çevreye yönelik ihlallerin yakından takipçisi ve çevre mücadelesinin çok önemli bir parçasıyız. Tankerin söküm işleminin iptali için ivedilikle yürütmenin durdurulmasına yönelik gerekli başvuruları yapacağız’ dedi.

Adalet geç gelmesin

Geçen yıl Kuito adlı tankerin söküm işleminin durdurulması için de başvuru yaptıklarını hatırlatan Özcan, ‘Mahkeme yürütmenin durdurulması kararını ne yazık ki başvurunun üzerinden sekiz ay geçtikten ve gemi söküldükten sonra verebilmişti. Bu tankere ilişkin de gerekli başvurularımızı yaptıktan sonra sürecin yakından takipçisi olacağız ve Kuito'da yaşanan hukuksuzluğun tekrarının yaşanmaması için gereken mücadeleyi vereceğiz’ diye konuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2221 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.