1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Türk Armatörler Birliği sektörü buluşturdu
Türk Armatörler Birliği sektörü buluşturdu

Türk Armatörler Birliği sektörü buluşturdu

Türk Armatörler Birliği ve İMEAK DTO, Sheraton Grand Ataşehir Hotel'de "21. Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği, Deep-Dive '' konulu seminer düzenledi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Türk Armatörler Birliği desteğiyle düzenlenen panele sektör mensupları katılımlarıyla büyük ilgi gösterdi.

Panelin açılış konuşmasını Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bedri İnce gerçekleştirirken yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Türk Armatörler Birliği rekabet için deniz taşımacılığının geleceği için eğitimin gerekliliğine inanmaktadır. Sadece gemideki personele değil şirketteki personelin eğitim almasını da istiyoruz. Bu faaliyetimiz de bunun için yapılıyor. Bundan sonra da bu tip etkinlikleri sürdürmeye devam edeceğiz. Eğitimden tüm katılımcıların en iyi faydayı sağlamasını istiyorum. Deniz Ticaret Odası’na da katkıları için teşekkür ediyorum.”

İnce'nin konuşmasından ardından açılış konuşması için kürsüye çıkan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran 21. Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği Panel ve Eğitimi'nde şu ifadelerde bulundu: “Armatörler Birliği’nin Başkanı Bedri İnce ve Genel Sekreter Hüseyin İnce’ye böyle bir organizasyon için teşekkür ediyorum. Sektörümüzün içinde olmak istediği bu görüntülerin İnşallah devamı gelir. Deniz yolu taşımacılığı dünya ticaretinin %84’ünü karşılamaktadır. Bunun en büyük nedeni hem kitle taşımacılığa uygunluğu ve maliyet için en uygun olan taşımacılıktır. Ülkemiz dış ticaretinin %88’i deniz yoluyla taşınmıştır. Limanlarımızda 2017 yılında 471 Milyon ton yük elleçlenmiştir. Ocak – Eylül döneminde limanlarımızda 386 Milyon ton yük elleçlendi ve bunun %11’i Türk Bayraklı gemilerle kalan kısmı yabancı bayraklı gemilerle taşındığını görmekteyiz. Bu irdelenmesi gereken bilgi.

2016 yılında Türk Bayraklı gemiler %4,5 gerilemiş yabancı bayraklı gemilerin payı artmıştır. 28,6 Milyon DWT geminin dörtte biri Türk bayrağında kalan kısmı yabancı bayraktadır. Tüm dünyaya baktığımız ligde Türk armatörü 15. Sırada yer alıyor. 2008 küresel krizi sonrası navlun ve kiralardaki sert düşüşü takriben ilk tedbir operasyon giderlerinin düşürülmesiydi. Sadece operasyon masraflarının azaltılmasıyla krizin etkilerinin azaltılması etkili olamadı. Önde gelen hat operatörleri servisleri birleştirme gibi radikal kararlar aldılar. Dünya’nın çeşitli yerlerinde deniz nakliye şirketleri güçlerini birleştirmeye devam ediyor.

Teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmemiz gerekiyor. Otonom ve uzaktan kumandalı gemilerin denizlerimizde görülmesi ütopya olmamalı. Kısa zamanda limanlarımıza bu gemiler yanaşmaya başlayacak. Bunun örneğini kısa süre önce Finlandiya’da gördük. Rolls Royce firması Finlandiya’da dünyada ilk kez tam otonom feribotun kullanıldığını açıkladı. Feribot yapay zeka teknolojilerinden yararlanan sayısız sensöre sahip ve çevresel tehlikeleri tespit edip önleyebilen deniz taşımacılığı işini ciddi bir boyuta taşıdı. Kendi imkanlarıyla yanaşan ve zabitlerin izlediği bir operasyonu takip ettik. Bunun ülkemizde hayata geçirilmesi neden mümkün olmasın. Deniz insanlarının geleceği ile ilgili tartışma konusu da başlamış bulunuyor. IMO da bu konuyla ilgili harekete geçti. 2020 yılına kadar otonom gemiler için kurallar belirleyeceğini açıkladı. Sigorta konusunda da düzenlemeler yapılacağı da ön görülebilir. Baş döndürücü hızın gerisinde kalmamak zorundayız. Aksi halde geleceğimiz sıkıntıya düşecek.

80’li yıllarda 2200 tonluk bir kosterimiz var. Babam Büyükdere’ye gemi boğazdan girdiğinde seyretmeye giderdi. Bir gemi her şeyi o. Büyük bir keyif alırdı. Geldiğimiz günde oturduğunuz yerden nerede, kim ne yapıyor, okyanusun ortasında her şey elinin altında… Dünya’nın hızına ya yetişeceğiz ya yetişeceğiz. Başka çaremiz yok. İleride gemi işletmeciliği var olacak mı? Otonom gemiler varken enpektöre, personel müdürüne ihtiyaç olacak mı? Çok iyi okumaya çalışmalı dışında kalmamak için her türlü çabaya gösterme mecburiyetimiz var. Yakın vadede yaptığımız işimiz gelişerek devam edecek. Bizim ülke olarak karar vermemiz gerekiyor. Türk armatörleri olarak ne tarafa doğru gideceğiz? Karar verirken devletimizin göstereceği yol bizim yolumuzu çizmemizde etkili ve belirleyici olacak. 1 Trilyon Dolar dış ticaret hedefi olan ülke %89’u yabancı bayrak %11’i Türk bayraklı gemilerle mi yapacak? Bu kısmın ne kadarını dışarıya ödemeye devam edeceğiz? Armatörler olarak Türk bayrağına dönecek miyiz yoksa bu şekilde devam mı edeceğiz? Dünya’da ilk sırada Yunanistan sahibi olduğu filonun %81’i yabancı bayraklı. Bunu kabullenmişler. İkinci sırada Japonya var. %86’sı yabancı bayrak. Üçüncü sırada Çin’in ise %66…

Biz filoyu bir şekilde büyütüyoruz. 2003 ile kıyaslayacak olursak filomuz yabancı bayrakta büyümüş. Bunu tersine çevirme kararını idaremizle birlikte vereceğiz. Dönüşümü gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğimize hep birlikte karar vereceğiz. Belki de bayrağımız bu oranlarda kalır şeklinde karar alacağız. Bunu bilmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

Ahmet Bedri İnce ve Tamer Kıran’ın açılış konuşmalarının ardından ‘Şirket Eğitimleri ve Kurumsallaşma’ konulu panel düzenlendi.

Harun Şişmanyazıcı’nın oturum yöneticisi olarak yönettiği panele Er Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Nas, Arkas Denizcilik Ticaret Filosu Başkan Yardımcısı İbrahim Kontaytekin, İnce Denizcilik DPA ve Teknik Müdürü Yaşar Canca, Klass NK Yeni İnşa ve İş Geliştirme Müdürü Serdar Atükeren ve The Maritime House Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Esinduy katıldı.

Panelde şu başlıklar üzerinde konuşuldu.
-    Deniz taşımacılığı şirketlerinde şirket eğitimleri uygulanmakta mıdır?
-    Dışarıdan baktığınızda şirketlerde eğitim durumu
-    Kendi meslek alanınız dahilinde yeni klas açısından, üniversite açısından ya da bir şirket çalışanı olarak armatörlük firma çalışanları ne tip eğitimlere tabi tutulmalıdır?
-    Özellikle kaptan ve zabitlerin almak zorunda olduğu eğitimler dışında şirket tarafından bakıldığında ayrıca bir eğitime tabi tutulması gerekmekte midir?
-    Şirketler kurumsallaşmanın neresinde?
-    Şirket eğitimlerinin Türk Deniz Taşımacılığının rekabet gücü üzerinde nasıl bir etkisi var?
-    Türk Deniz Taşımacılığının rekabet gücünü geliştirmek açısından şirket eğitimleri için bir model önerisi var mı?
-    Deep Dive eğitiminin amacı, hedefleri ve eğitim sonu kazanımları nelerdir?

Panelin ikinci kısmı iki bölüm halinde eğitim bölümüyle devam etti.

The Maritime House Yönetim Müdürü Antonis Iordanidis ve Kurumsal Yapı Psikoloğı Prof. Dr. Nikolaso Andreadis, 21. Yüzyılda Değişen Gemi İşletmeciliği konulu eğitim sunumu gerçekleştirdi.

Eğitimin ilk bölümünde ‘Deniz Taşımacılığında Şirket Kültürünün Derinlemesine İncelenmesi konulu seminerde ‘Güvenirliği Yüksek Organizasyon Kültürü’, ‘Şirketin Değerleri’, ‘Bilinçli Organizasyonlar’, ‘İnsan Odaklı Emniyet Yönetim Sistemi’, ‘Liderlik, Adanmışlık, Sorumluluğa Karşı Hesap Verilebilirlik’, Şirketiçi İletişim’, Proaktif Geri Besleme’, Şeffaf ve Güven Veren Bir Ortam Geliştirmek’ başlıkları hakkında bilgi verildi.

Seminerin son bölümünde ise ‘İç Denetim’, Şirket Enspektörleri Tarafından Gemilerin İnspekşını’, Problemleri Şahsi Olarak Derinlemesine İnceleme, ‘Başarı Kriterlerini Tanımlama’, Şirket ve Gemi Personelinin İşe Alımı ve Yönetimi’, Şirket Departmanları Arası İlişkiler’, Varolan Eğitimlerin Etkinliği ve Verimliliği’, Şirket ve Gemi Personelinin Değerlendirmesi’, ‘Kaza Olay İnelemesi’, Fikirlerin Etkileşimi ve Gemi Emniyetini Geliştirecek Önerilerin Cesaretlendirilmesi’, Şirket Performans Göstergelerinin İzlenmesi’, Gemi Emniyet Kültürünün Ölçülmesi’, Gelişim Süreçlerinin Bütünleşik Parçası Olara Öz Değerlendirme’ ve ‘Emniyet Konseptinin Derinlemesine İrdelenmesi’ konuları hakkında eğitim verildi.

img_0837.jpg

armatorler_birligi.jpg

img_0828.jpg

img_0833.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 5726 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.