1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Verimli enerji, en temiz enerji
Verimli enerji, en temiz enerji

Verimli enerji, en temiz enerji

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), VIII. Küresel Isınma Kurultayı komite toplantılarının ikincisini Enerji Verimliliği Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantıya katılan gazeteciler, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının te

A+A-

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD), ilkini Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlediği VIII. Küresel Isınma Kurultayı komite toplantılarının ikincisini Enerji Verimliliği Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirdi. EGD Başkanı Celal Toprak ve kurultayın Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ın katılımı ile küresel ısınmayla mücadele etmek için oluşturulan karbon ekonomisi, süreçleri ve emisyon ticaret sistemi, konunun uzmanları, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve iş dünyasının temsilcileri ile birlikte değerlendirildi.

Celal Toprak: Küresel ısınmanın önüne geçilebilir

Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, toplantının açılışında yaptığı konuşmada “Verimli enerji en temiz enerjidir,” derken, Prof Dr. Doğanay Tolunay “Fosil enerjiyi bırakırsak, küresel ısınmanın önüne geçebiliriz” düşüncesinin eksikliğine değinerek, yanlış arazi kullanımının da iklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Enerji Verimliliği Derneği’nden, Karbon Finansı konusunda uzman Alpay Beyla ise Paris-COP 21 İklim Değişikliği Müzakereleri çerçevesinde karbon ekonomisi ile emisyon ticaret sisteminden bahsetti ve Hindistan’ın tüm dünyada enerji verimliliği konusunda rol model olduğu bilgisini verdi. Bu ülkede küresel ısınmayla mücadelede özellikle kadının gücüne atıfta bulunan projelerin öne çıktığına ve cinsiyet eşitliği kavramının küresel ısınma mücadelesiyle birleştirildiğine dikkat çeken Beyla, Enerji Verimliliği Derneği tarafından hazırlanan “Enerji Hanım” projesinin bu bağlamda büyük ilgi gördüğünü söyledi. Paris COP21’de küresel ısınmanın 2 C’nin altında tutulması hedefi konulduğuna değinen Beyla, bu hedefi tutturabilmek için Türkiye’nin fosil enerjiye dayalı büyüme modelini gözden geçirmesi ve karbon ekonomisi konusunda somut taahhütlerde bulunarak bir an önce emisyon ticaret sistemine geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.



Bu kez konu deniz

Deniz Kültürü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Vira Dergisi Koordinatörü Ayşe Olcay, Piri Reis Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek kurultayın bu yıl “küresel ısınmanın denizlerimize etkisi, gemiler ve deniz ticaretinde enerji verimliliği” konusu özelinde gerçekleşeceğini açıkladı. Denizcilik sektörünün uluslararası standartlarda işleyen yapısıyla en temiz enerjiyi kullanan sektörlerin başında geldiğini söyleyen Deniz Kültürü Derneği Başkanı ve Vira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Şen ise boğazlardan geçen en büyük tehlikelerden biri olan LNG tankerlere dikkat çekti.

Toplantıda Daikin Türkiye Yeşil Enerji ve Çevre Bölüm Koordinatörü Dr. Andaç Yakut da, firmaları tarafından geliştirilen çevreye faydalı yüksek enerji verimliliğine sahip soğutucu akışkanlardan bahsetti.

Ayrıca Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Sekreteri Mete İmer, ambalaj ve atıkların geri kazanımlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatırken, Türkiye Konutlarında Enerji Verimliliği Finansman Programı’ndan (TUREEFF) Arif Ergin de bireysel enerji destekleme fonu hakkında bilgi verdi ve programın amacından söz etti.

Ekonomi Gazetecileri Derneği tarafından küresel ısınma konusunda farkındalığı artırmak ve kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla ilki 2007 yılında düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı’nın sekizincisi Mayıs ayında Piri Reis Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3163 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.