1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Yavru balıklar için imza seferberliği
Yavru balıklar için imza seferberliği

Yavru balıklar için imza seferberliği

Greenpeace Akdeniz Ofisi’nin, Akdeniz’de balık stoklarının tükenmesine yol açan yavru balık avına ve satışına karşı yaklaşık 2 ay önce başlattığı "Seninki kaç santim?" kampanyasına, 220 binden fazla kişinin imza atarak yavru balık avına "hayır" dediği bil

A+A-

Greenpeace Akdeniz Ofisi’nin, Akdeniz’de balık stoklarının tükenmesine yol açan yavru balık avına ve satışına karşı yaklaşık 2 ay önce başlattığı "Seninki kaç santim?" kampanyasına, 220 binden fazla kişinin imza atarak yavru balık avına "hayır" dediği bildirildi.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, 2007’nin ekim ayında başlattıkları, "Küçük balık yoksa büyük balık da yok" kampanyasının devamı niteliğindeki, "Seninki kaç santim?" kampanyasının da başarı ile devam ettiğini söyledi.

Kampanya kapsamında çeşitli üniversitelerden uzman akademisyenlerin katkısı ile yeni "balık boyu cetveli" hazırladıklarını anımsatan Dökmecibaşı, hazırladıkları cetvelle, henüz üreme olgunluğuna ve boyuna erişmemiş yavru balıkların korunmasının amaçlandığını anlattı.

Dökmecibaşı, "Cetvelde varolan bilimsel verilere dayanan en önemli ticari türlerin, üreme boylarına yer veriliyor" dedi.

Yetişkin bir balığın her yumurtlamada binlerce yavru verdiğini ancak bunun tehlikeye atılması durumunda balık neslinin de tehlikeye gireceğini savunan Dökmecibaşı, şöyle konuştu.

"Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de balık stokları, deniz kaynakları ve tabi balıkçılık da can çekişiyor. Endüstriyel avcılık (büyük trol ve gırgır tekneleri) arttıkça, yumurtlama zamanlarında ve alanlarında avlanıldıkça balık stokları hızla azalıyor. Balıklar azaldıkça daha çok yavru balık avlanmaya ve satılmaya başlanıyor. Bunun devamı olarak da yavru balık avlandıkça ve satıldıkça, balık türleri üremeye fırsat bulamadan yavaş yavaş yok oluyorlar. Yürüttüğümüz projeyle balıkçılığın denetimsiz ve plansız olarak büyümesini ayrıca yasa dışı avlanmayı durdurmayı amaçlıyoruz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, yasal avlanma boylarını bilimsel verilere göre değiştirerek, yavru balık avını ve satışını denetlemesini ve bir an önce önemli türlerin yumurtlama ve gelişme alanlarının koruma altına alınmasını talep ediyoruz."

Dökmecibaşı, bilimsel verilerle hazırladıkları cetvele göre hamsinin 9, tekirin 11, istavrit ve barbunyanın 13, mezgitin 14.5, lüferin 25, levreğin 30, palamutun 38, kalkanın da 45 santimetre olarak avlanması gerektiğini bildirdi.

Dökmecibaşı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yayınladığı su ürünleri sirkülerinde pek çok ticari türün avlanma boylarının gerçek üreme boylarına kıyasla son derece küçük olduğunun da altını çizdi.

Yasal Balık Boyları Bilimsel Olmalı
Avlanma ve satış yapanların yanı sıra tüketicilerden de balık alırken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Dökmecibaşı, "www.kacsantim.org" adresini ziyaret ederek de kampanyaya destek verilebildiğini söyledi.

Greenpeace Akdeniz’in iki ay önce başlattığı "Seninki kaç santim?" kampanyasına bugüne dek 220 binin üzerinde kişinin imza atarak yavru balık avına "Hayır" dediğinin ifade eden Dökmecibaşı, "Tarım ve Köyişleri Bakanı 220 binden fazla imza sahibine bir cevap borçlu. Oluşan kamuoyu, yasal balık boylarının bilimsel çalışmalar ışığında acilen değiştirilmesini talep ediyor. Bakanlığın, balıkçılık politikası ile ilgili önümüzdeki dönem planları ve yasal boyların düzenleneceği toplantının tarihiyle ilgili bilgi paylaşmasını da bekliyoruz" dedi.

Dökmecibaşı, Greenpeace Akdeniz Ofisi’nin, Akdeniz’de balık stoklarının tükenmesine yol açan yavru balık avına ve satışına karşı çalışmalarının süreceğini de sözlerine ekledi.

Milliyet

Bu haber toplam 959 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.