1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Yerli turistin kruvaziyere ilgisi artıyor
Yerli turistin kruvaziyere ilgisi artıyor

Yerli turistin kruvaziyere ilgisi artıyor

Prof. Dr. Akın Aksu, Kruvaziyer gemi yatırımı, lüks otel bazında yaklaşık 4 otelin yatırımına bedel. Türk yatırımcıların kruvaziyer alanında henüz yatırımları yok. Ama olacaktır" dedi.

A+A-

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Aksu, "Son üç yıldır yerli turistin de kruvaziyere ilgisi artmış durumda. Gerek ülke içinde gerekse yakın komşulardan başlamak üzere değişik turları talep eden, katılan müşteri profili mevcut" dedi. Prof. Dr. Aksu, Uluslararası Kruvaziyer Şirketler Birliği verilerine göre, bu yıl birliğe üye şirketlerin sahibi olduğu 225 gemide 349 bin 349 yatakla hizmet verildiğini kaydetti.

Aksu, 2015 yılında gemi sayısının 232'ye yükseleceğini, yatak sayısının ise 361 bin 194 olacağını bildirdi. Sosyalleşmek, keşfetmek ve öğrenmek isteyen turistlerin kruvaziyeri tercih ettiğine değinen Aksu, kruvaziyer turistinin diğerlerine oranla gelir düzeyinin daha yüksek olduğunun altını çizdi. Aksu, "Kruvaziyer turizmde bir haftalık seyahatin fiyatı gidilecek destinasyon, süre, program, kabin, pansiyon türü ve gemiye göre bin 500 ile 9 bin dolar arasında değişiyor" dedi.

"Akdeniz'de seyahat paketi ortalama 8 gün"

Prof. Dr. Akın Aksu, dünyada kruvaziyer turizminin gözde desinasyonları sıralamasında Akdeniz ve Yunan adalarının, Alaska ve Karayipler'den sonra üçüncü sırada olduğunu kaydetti. Akdeniz çanağında Batı Akdeniz'in yüzde 54'lük pay ile ilk sırada olduğunu belirten Aksu, ikinci sırada yüzde 34 ile Doğu Akdeniz, üçüncü sırada yüzde 11'lik pay ile Adriyatik'in geldiğini ifade etti. Aksu, Türkiye'nin de içinde bulunduğu, Rusya, Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan limanlarının kruvaziyer turizmden aldığı payın ise yüzde 1 olduğuna dikkati çekti. Akdeniz çanağının ılımlı iklimi ve sahip olduğu doğasıyla 12 ay turizm yapmaya müsait konumda olduğunu belirten Aksu, "Akdeniz çanağındaki gemiler açısından seyahat paketi ortalama 8 gün iken, Kuzey Avrupa ve Baltık için 9 gün" diye konuştu.

"Gemi yatırımı 4 lüks otele bedel"

Aksu, kruvaziyerlerin "Yüzen otel" diye tanımlandığını, bazı gemilerde yolcu sayısının 6 bini bulabildiğini kaydetti. Kruvaziyerin pahalı bir yatırım alanı olduğuna değinen Aksu, şöyle konuştu: "Gemi yatırımı, lüks otel bazında yaklaşık 4 otelin yatırımına bedel. Yani yatırımcı olarak bu alana girmek finansal bir güç gerektiriyor ama hem yerli hem de yabancı turist açısından bu alana sürekli artan bir ilgi olduğunu görüyoruz. Kruvaziyer şirketleri de keşfedilmiş destinasyonlardan daha az keşfedilmiş ve ilginç yerlere yöneliyor. Bu da talebin daha da artacağını gösteriyor. Son üç yıldır yerli turistin de kruvaziyere ilgisi artmış durumda. Gerek ülke içinde gerekse yakın komşulardan başlamak üzere değişik turları talep eden, katılan müşteri profili mevcut. Bu konuda tur operatörlerinden aktif çalışan, gemi kiralayan ve seferleri dolu dolu olan örneklerimiz de var."

Aksu, Türk yatırımcıların ise kruvaziyer alanında henüz yatırımları olmadığına değindi. İşletmeci olarak gemi kiralama yöntemiyle çalışan bir şirket olduğunu belirten Aksu, "Çin'den bile bir tur operatörü gemisini suyla buluşturdu. Türkiye'den henüz yok ama olacaktır" diye konuştu.

 

 

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1279 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.