1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. CNR Avrasya Boat Show açıldı
CNR Avrasya Boat Show açıldı

CNR Avrasya Boat Show açıldı

Bu yıl 5.'si düzenlenen Avrasya Boat Show Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı açıldı. Fuarın açılışı Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu tarafından yapıldı.

A+A-

Bu yıl 5.'si düzenlenen Avrasya Boat Show Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı açıldı. Fuarın açılışı Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu tarafından yapıldı.

“Sektörün sorunlarına hassasiyetle yaklaşıyoruz”
CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğiyle CNR Expo'da gerçekleştirilen fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik sektörünün önemli dallarından biri olan gemi ve yat inşa sanayinin son yirmi yılda önemli gelişmeler yaşadığını ifade ederek, özel ve kamu kurumlarının özverili çalışmalarıyla büyük bir ivme yakalandığını vurguladı. Naiboğlu, fuarların denizcilik sektörünün tanıtımı için önemli olduğuna değinerek, fuarlar sayesinde teknoloji transferlerinin, alternatif pazarların, yeni siparişlerin ve buna bağlı olarak da istihdamın arttığını dile getirdi. Fuarlar sayesinde eksiklerinde farkına varıldığını belirten Naiboğlu, Denizcilik Müsteşarlığı’nın sektörün sorunlarına çözümlerine hassasiyetle yaklaştığının altını çizdi.

CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğiyle CNR Expo'da gerçekleştirilen fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, fuarın Türkiye'de alanında en büyük, dünyada ise karada yapılan 2. en büyük tekne ve yat fuarı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin özellikle büyük yatlar sınıfında üretimde dünyada İtalya ve Hollanda'dan sonra geldiğini belirten Erem, tekne kullanımının çok gelişmediğini, ancak son yıllarda artık teknenin de otomobil gibi bir ihtiyaç olduğunun anlaşıldığını ifade etti. Fuar alanının bu yıl metrekare olarak yüzde 25 büyüdüğünü, marka sayısının ise yüzde 40 arttığını bildiren Erem, fuarda 400'ün üzerinde tekne ve yatın sergilendiğini, 2 bin çeşit marka ve aksesuar bulunduğunu anlattı. Erem, fuarda Uzak Doğu üretimi tekne olmadığını, buna özen gösterdiklerini vurguladı.

Fuarı ziyaret eden yabancı sayısının arttığına işaret eden Erem, bu yıl 5 binin üzerinde yabancı ziyaretçi beklediklerini, organizasyonu toplamda ise 130 bin kişinin ziyaret etmesini öngördüklerini söyledi. Fuarı bu yıl Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu (IFBSO) yetkilileri ve Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi ICOMIA Yönetim Kurulu Başkanı Lorenzo Selva'nın da ziyaret edeceğini bildiren Erem, uluslararası fuar takvimlerine girebilmek istediklerini anlattı.

Erem, fuarda Antalya Serbest Bölge'den İstanbul'a getirilen Vanelli'nin yanı sıra Princess 78 ve Princess 62, Fairlane 65, Aquariva Gucci, İspanyol Astondoa, Azure 33, İtalyan Sessa 54 ve Sessa 68, Atlantis ve Solemar gibi markaların görülebileceğini sözlerine ekledi.

Yat bağlama kapasitesi turizmi olumlu etkileyecek
Son iki yılda yaşanan ekonomik daralmalar sonucu yat ve tekne sektöründe, motor ve aksesuar satışlarında daralmalar olduğunu belirten DENTUR Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi, bu daralmalara rağmen fuara olan ilginin azalmadığının altını çizdi. Üç salonla başlanan fuarın bugün yedi salonda gerçekleştirildiğini belirten Sipahi, 100 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini ifade ederek, fuarın uluslararası bir hüviyet kazandığını söyledi. Fuarda toplam 2 bin 500 civarında markanın sergileneceğini söyleyen Sipahi, fuarın uluslar arası fuarlar arasında yer alması için gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere denizle ilgili tüm kurum ve kuruluşlar Türkiye’de şikayet edilen yüksek vergilerin kaldırılması için mücadele ettiğini ve bu mücadele sonucunda MTV’nin kaldırıldığına değinen Sipahi, Özel Tekne Bağlama Kayıt Kütüğü ile teknelerin envanterinin çıkarıldığını söyledi. 2011 yılı başına kadar 50 bin civarında teknenin tekne kütüğüne kaydı yapıldığını ve 3 aylık gibi kısa bir sürede1250 civarında sahibi Türk olan yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçirildiğini hatırlatan Sipahi, yaklaşık bir milyon teknenin dolaştığı Akdeniz ve Ege’de yat turizminden daha fazla pay alabilmek için mevcut bağlama kapasitesinin hızla artırılmasını gerektiğini belirtti. Bugün bu sayının 20 binin altında olduğunu aktaran Sipahi, Cumhuriyetin yüzüncü yılında 50 bin civarında yat bağlama kapasitesi hedefinin konduğunu, bu hedefin gerçekleştirilmesiyle turizm gelirlerinin de artacağını söyledi.

Sipahi sözlerine şöyle son verdi:
“İzmir, çeşme, Kuşadası, Didim, bodrum, Marmaris, Göcek gibi bölgelerin yat ve tekne turizminin yanı sıra kurvaziyer turizmde ön plana çıkması gerekiyor. 2011 yılında yat ve tekne endüstrisi ile deniz turizminin hemen her segmentinde faaliyette bulunan firmaların ve bizlerin silkinip üzerimizdeki ataleti atmamız gerekecek”

“Geçen seneye göre yüzde 20 büyüdü”
Dünyanın karada yapılan en büyük tekne yat fuarının başarısının Türk denizcilik sektörüne ait olduğunu ifade eden CNR Holding Fuarcılık Grup Başkanı Ali Bulut, Türkiye’nin bu anlamda dünyada söz sahibi olduğunun altınız çizdi. Bu projeye başından itibaren destek veren DENTUR Deniz Endüstrisi ve Denizciliği Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sipahi’ye teşekkürlerini ileten Bulut, fuarın geçen seneye göre yüzde 20 büyüdüğünü, 7 salonda 70 bin metrekare alanda gerçekleştirildiğini aktardı. 10 ayrı ülkeden 400’ü aşkın katılımcının fuara katıldığının altını çizen Bulut, yurtdışından yaklaşık 4 bin katılımcının beklendiği müjdesini verdi. Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu IFSBO’ya başvurularının sonuçlanma aşamasında olduğunu belirten Ali Bulut, Uluslararası Denizcilik Endüstrisi Dernekleri Konseyi Başkanı Lorenzo Selva ve Almanya Boat Show Federasyonu Başkanı Claus Ehlert’sin fuara katılacağını söyledi. Bulut sözlerine Ulaştırma Bakanlığı’na, Denizcilik Müsteşarlığı’na, İBB’ye ve KOSGEB’e teşekkür ederek son verdi.

Fuarın En Büyük Yerli Teknesi Vanelli
CNR Avrasya Boat Show'un en büyük yerli teknesi Vanelli, 2 milyon avro fiyatıyla alıcı beklerken, İstanbul Teknik Üniversitesi İstiklal Projelendirme ve Uygulama Topluluğu'nun hidrojen enerjisiyle çalışan tekne projesi Martı da fuarın ilgi çekici projeleri arasında bulunuyor. Bugün basına kapılarını açan Avrasya Boat Show alanında Absolute, Astondoa, Atlantis, Azimut, Azure, Bavaria, Benetau, Hanse, Jeaneau, Bayliner gibi önemli markaları ağırlarken, Antalya Serbest Bölgesi'nden İstanbul'a getirilen Vanelli, fuarın en büyük yerli teknesi özelliğiyle ilgi çekiyor.

Tekne hakkında bilgi veren Türkün Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, 50 kişilik bir ekibin yaklaşık 1 yıl çalışarak yaptığı teknenin, 2 adet 540 beygir gücünde motoru bulunduğunu söyledi. Denizci bir tekne olarak tanımladığı Vanelli'nin geniş bir yaşam alanı sunduğunu anlatan Erol, teknede 4 adet kamara bulunduğunu, teknenin en büyük maliyetini motor kısmının oluşturduğunu ifade etti.

İTÜ'den hidrojen enerjisi ile çalışan tekne projesi...
Fuar katılımcıları arasında bulunan İTÜ de henüz proje aşamasındaki teknelerini sergiliyor. İstiklal Projelendirme ve Uygulama Topluluğu İşletme Komisyonu üyesi Mustafa Akbulut, topluluğun kendi içinde 3 adet projesi bulunduğunu, bunlardan birinin ''Martı'' adını verdikleri Türkiye'nin hidrojen enerjisi ile çalışan ilk tekne projesi olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra ''Vesta'' adlı tekne projesinin de geri dönüştürülmüş malzemelerden ve atıklardan yapılmasının tasarlandığını anlatan Akbulut, bunların yanı sıra bir de hidrojen dolum istasyonu projeleri bulunduğunu kaydetti. İstiklal Projelendirme ve Uygulama Topluluğu Tanıtım Komisyonu üyesi Tufan Ektuna ise hidrojen enerjisi ile çalışacak ''Martı'' teknesinin nisan ayında denize indirilmesinin planlandığını, teknenin yapım çalışmalarının hem İTÜ'de hem de Tuzla'da bir tersanede sürdüğünü söyledi.

İngiliz Princess ve İtalyan Gucci de İstanbul'da...
İngiliz üretimi Princess yatlar da Avrasya Boat Show'da sergileniyor. 2,9 milyon sterlinlik fiyatıyla fuarın en pahalısı olan Princess 78MY ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Fuarda Gucci ve Riva dünyada sınırlı sayıda üretilecek olan ''Aquariva by Gucci'yi meraklılarına tanıtacak. Avrasya Boat Show, sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı bir platform olmayı da amaçlıyor. 15 bin yat bağlama kapasitesine sahip sektörün en büyük eksikliği olarak bilinen marinalar, fuar kapsamında düzenlenecek konferanslarda tartışılacak.

Fuarın ziyaretçi gruplarını ithalatçılar, ihracatçılar, toptancılar, tekne üreticileri, tasarımcılar, mimarlar, distribütörler ve acenteler, yat kaptanları oluşturuyor. Fuarın ürün grupları arasında tekne aksesuarları ve tekne yapım malzemeleri, sürat ve gezi tekneleri, motor yat ve güç ekipmanları, marinalar ve donanımları, su sporları donanımları, deniz giysi ve aksesuarları, deniz kurtarma ve acil durum malzemeleri de yer alıyor.

Virahaber












Bu haber toplam 905 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.