1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kabataş’a ‘martı’ biçimli transfer merkezi için rotalar değişiyor
Kabataş’a ‘martı’ biçimli transfer merkezi için rotalar değişiyor

Kabataş’a ‘martı’ biçimli transfer merkezi için rotalar değişiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kabataş’ta bulunan ve İstanbul’un birçok noktasına erişimi sağlayan iskeleyi Martı Aktarma Merkezi Projesi kapsamında 28 Temmuz’dan itibaren kapatıyor.

A+A-

İstanbul Kabataş’ta şehir hatları, İDO, BUDO, Dentur İskeleleri ile Kız Kulesi Turistik İskelesi bulunduğu alan kaldırılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kabataş’ta bulunan ve İstanbul’un birçok noktasına erişimi sağlayan iskeleyi Martı Aktarma Merkezi Projesi için 28 Temmuz’dan itibaren kapatıyor. İBB Meclisi’nde 16 Mayıs’ta avam projesi onaylanan ve ismini martı şeklinden alan projeye karşı İstanbul Kent Savunması bir süredir mücadele ediyor.

‘Kabataş Martı Projesi’  adalardan, Kadıköy’den, Bursa’dan gelen deniz ulaşımı ile Bağcılar-Kabataş tramvay hattını, Taksim’e çıkan füniküler sistemini ve otobüs duraklarını birleştirmeyi hedefliyor. Deniz trafiği ile raylı sistemin yan yana olduğu Kabataş’ta projeden sonra 10 bin metrekarelik bir meydanın da ortaya çıkacağı belirtiliyor. Ayrıca Fındıklı-Dolmabahçe arası araç trafiği de yer altına alınacak.

İBB; denizi doldurmak için kapatma kararı aldığı iskelenin kapatılması STK’ların tepkisini çekti. İBB’nin kapatma kararı 6 Temmuz’da iskele önüne kurulan dev bir panelle duyuruldu. 
Panelde yer alan bilgilere göre bundan sonra Kabataş iskelesinden deniz ulaşımı yapılamayacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kabataş Meydanı'nda raylı sistem, deniz ve karayolu ulaşımı entegre olacak.

Proje çerçevesinde, 83 bin metrekarelik alanda yayalaştırılmış yeni bir meydan düzenlemesi yapılacak ayrıca, vapur, deniz otobüsü ve motor iskeleleri yenilenecek, Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki trafik yer altına alınacak.

Kabataş Transfer Merkezi inşaatı tüm anıt eserler ve ağaçlar korunarak, arkeoloji müzesi denetiminde gerçekleştirilecek. Çalışmalar nedeniyle, 28 Temmuz Perşembe gününden itibaren Kabataş'taki vapur, motor ve deniz otobüsü iskelelerinden yapılan seferler başka iskelelere kaydırıldı. 

Proje kapsamında, Üsküdar ile Kabataş’ı denizin altından bağlayacak yaya tüneli meydanda diğer ulaşım sistemlerine entegre olacak.

Ayrıca Kabataş'tan başlayan Beşiktaş, Mecidiyeköy, Kağıthane ve Alibeyköy üzerinden Mahmutbey'e oradan da İkitelli, Bahçeşehir, Esenyurt'a kadar uzanacak metro hatları Kabataş’ta entegre edilecek, Mahmutbey Metrosu Kabataş'tan Karaköy ve Unkapanı Köprüsü'ne kadar uzatılacak.

İhalesi yapılan 18 kilometrelik Beykoz-Üsküdar Metrosu Üsküdar’da Marmaray ile Kabataş’a entegre olacak, 18,4 kilometrelik Sarıyer-Beşiktaş Metrosu Kabataş'a uzanacak.

Darüşşafaka-Yenikapı Hattı'nın Taksim-Kabataş Füniküleri ile Kabataş'a entegrasyonu da devam edecek.

Daha önce Kadıköy, Adalar, Bursa - Mudanya ve Üsküdar’a Kabataş'tan yapılan deniz seferleri İstanbul’daki başka iskelelere kaydırıldı. Buna göre Kabataş İskelesi’nin kapanmasıyla kaydırılan deniz seferleri şöyle: 

Şehir Hatları: Kadıköy -Kabataş, Kabataş - Adalar ve uğramalı Boğaz Seferleri: Beşiktaş ve Eminönü (Katip Çelebi) İskelesi'nden

İDO: Kadıköy Kabataş ve Kabataş Adalar seferleri, Beşiktaş, Yenikapı İskelesi’nden

DENTUR: Kabataş - Üsküdar seferleri Karaköy İskelesi’nden

BUDO: Kabataş - Bursa seferleri Karaköy eski İDO İskelesi’nden sağlanacaktır.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 4729 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.