1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Körfez'de çamur tartışması
Körfez'de çamur tartışması

Körfez'de çamur tartışması

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir Limanı'nın Doğu Akdeniz'in en işlek limanları arasına girebilmesi için gereken körfezdeki dip tarama işleminin bir çevre sorununa yol açmayacağını söyledi.

A+A-

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İzmir Limanı'nın Doğu Akdeniz'in en işlek limanları arasına girebilmesi için gereken körfezdeki dip tarama işleminin bir çevre sorununa yol açmayacağını söyledi.

DTO İzmir Şubesinde düzenlenen toplantıda konuşan DTO İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, İZSU yetkilileri ile Hollanda'nın Amsterdam kentine giderek tarama teknolojilerini incelediklerini belirterek tarama ile açığa çıkacak çamur nedeniyle sorun yaşanmayacağını kaydetti. İZSU yetkililerinin kendisine ÇED raporunun alındığını aktardığını belirten Dologh, şöyle konuştu: ''Artık taramalar eski teknolojilerle yapılmıyor. Yeni teknolojilerin muazzam bir emme gücü var. Rotterdam'da yılda 32 milyon ton tarama yapılıyor. Çekilen suyu yüzde 80'i bir süre bekledikten sonra tahliye oluyor. Bu teknoloji kirlilik yaratmaz. Hollanda'da çıkarılan çamurla suni bir ada yapılmış. Bizde de neden olmasın. Körfez'de suni bir ada oluşturulabilir. Teknolojisini incelediğimiz Damen firması, Güney Afrika'da Dünya Kupası öncesinde benzer bir projeyi gerçekleştirmiş.''

Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ersel Zafer Oral ise, ''Ege Bölgesi Liman Yatırımları, İzmir Alsancak ve Çandarlı Limanı'' konulu bir sunumunda bir çevre problemiyle karşı karşıya kalınabileceğini belirtti. Alsancak Limanında devletin yapması gereken yatırımların yapılmayıp özelleştirme sonrası devralacak şirketlerin üzerinde kalmasının büyük bir sorun olduğunu ifade eden Oral, dip taramasından çıkan çamurun çevre sorunu oluşturma ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. Çıkarılacak malzemenin çok kirli olacağını ve tarama sırasında Körfez'de denizin renginin bulanacağını ifade eden Oral, ''Dipten çıkarılan en az 30 yıllık malzemedeki ağır metalin deniz suyuna karışması da ciddi bir tepki oluşturacak. Yeni teknolojilerle malzemeyi emersiniz ama döküm yeri bulunmazsa, malzemenin nerede depolanacağı belirlenmezse sorun olur. Geçmişte de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu vardı ama Urla çamuru istemedi. Foça da 'Urla'nın istemediği çamuru biz de istemeyiz' dedi. Döküm yeri mutlaka belirlenmeli.'' dedi.

Habervaktim

Bu haber toplam 1014 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.