1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. OHAL’den sonra dolarda son durum
OHAL’den sonra dolarda son durum

OHAL’den sonra dolarda son durum

S&P'nin not indimi ile dün 3.08'i aşarak tarihi zirveyi gören dolar OHAL (Olağanüstü hal) ilanının ardından 3.07 seviyelerinden işlem görüyor.

A+A-

S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu BB+’tan bir basamak aşağı BB seviyesine çekmesinin ardından tarihi zirveyi gören dolar OHAL ilanının ardından 3.07 seviyelerinden işlem görüyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek OHAL kararından önce dün alınacak kararın piyasalara negatif bir etkisi olmayacağını belirterek yatırımcılara açıklamalarda bulunmuştu.

Şimşek OHAL kararının ilan edilmesinin ardından Twitter’dan  yaptığı açıklamalarda, sıradan vatandaşın hayatının ve  işletmelerin bu karardan etkilenmeyeceğini, piyasa ekonomisine  bağlı olduklarını söyledi.

Şimşek dün gece ise attığı bir tweet’te ise OHAL’de vatandaşın hayatında değişen bir şey olmayacağını ifade etti.

Tüfenkci: Vatandaşlar endişe etmesin

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “MGK ve Bakanlar Kurulu toplantıları sonrasında ilan edilen OHAL kararı vatandaşımızın hayatında hiçbir olumsuzluğa yol açmayacaktır.” dedi. Tüfenkci twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Aksine bu karar devletimizin işleyişine hız kazandıracaktır. Vatandaşlarımız hiçbir surette endişeye kapılmasın.” şeklinde görüş belirtti.

Dolar 3,10'u görür mü?

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan,  Türk lirası; S&P'nin not indirimi ve Bakanlar Kurulu'nun 3 ay süreyle OHAL ilan etmesi nedeniyle tarihinin en dip seviyelerine gerilediğini belirterek “Dolar/TL'nin iki gün üst üste test ettiği 3,06 bölgesi aşıldı ve kur tarihi zirve seviyesini yeniledi. Akşam saatlerinde S&P'nin kredi notumuzu indirmesinin ardından başlayan alımlarla beraber; tarihi zirve seviyesi de aşılında yeni alımlar için iştah oluştu. Bu hareket sonrasında ise kurda psikilojik eşik seviyelerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz 3,10 seviyesine yakınsadığımızı görmekteyiz. Tabii bu seviyelerden 3,06'ya doğru geri çekilmeye de temkinli yaklaşmak gerekli, çünkü bunlar piyasa oynaklığı dahilinde hareketler.

Benzer hareket önceki gün dolar/TL 3,06'yı direnç olarak test ettikten sonra 3,06 – 3,01 aralığında yaşanmıştı. Şimdi ise 3,06 – 3,05 bölgesinin destek olma ihtimali var. Bu bölge üzerinde kurun kalmaya devam etmesi durumunda yukarı yönlü riskler de masada kalacaktır. Kısa vadede oluşabilecek olumsuz piyasa hareketlerine karşı hazırlıklı olunmalıdır. Darbe girişimi ve sonrasında olan gelişmeler eşiğinde, Türk lirası için riskler ortadan henüz kalkmamıştır. Türk lirası hafta başlangıcından beri dolara karşı en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimidir ve TL'nin durumu diğer gelişmekte olan ülke para birimlerini de aşağı çekmektedir” dedi. 

Diğer kuruluşları etkileyebilir

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, not indirme kararının diğer kuruluşları da etkileyebileceğini belirterek, “Türkiye'nin S&P ile resmi anlaşmasının olmaması gelişmenin önemini azaltsa da başta Moody's olmak üzere diğer kredi derecelendirme kuruluşları üzerindeki not baskısını arttıracaktır. Moodys Türkiye'nin not görünümünü 5 Ağustos günü açıklayacak. S& P sonrası Moodys'nde benzer hamle gerçekleştirebileceği beklentisi Dolar TL paritesinin yeni rekor seviyeye yükselmesinde etkili oldu.” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1700 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.