1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Otomotiv sektörü savunmada
Otomotiv sektörü savunmada

Otomotiv sektörü savunmada

Rekabet Kurulunca motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren 23 teşebbüs hakkında, rekabeti ihlal edip etmediklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen soruşturma kapsamında, teşebbüslerin sözlü savunmaları alınmaya başlandı.

A+A-

 

Rekabet Kurulu konferans salonunda yapılan sözlü savunma toplantısının açılışında konuşan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, 9 Eylül 2009 ve 28 Ocak 2010 tarihli kararları uyarınca, motorlu taşıtlar pazarında faaliyet gösteren 23 teşebbüs hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanuna göre, rekabet ihlali olup olmadığının tespiti amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı.
Kaldırımcı, soruşturma yürütülen teşebbüs sayısı ile bu teşebbüsler adına katılacaklarını bildiren katılımcıların sayısı ve savunmaların bütünlüğü dikkate alınarak, teşebbüs temsilcilerinin 3 grup halinde dinleneceğini belirtirken, ilk grupta, teşebbüslerden ''ALJ Otomotiv E.Ş. ve MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş.,  Anadolu Araçlar Ticaret A.Ş. ve Çelik Motor A.Ş., Doğuş Otomotiv Servis ve Tic. A.Ş., İsotlar Motor Otomotiv Petrol Turizm Nakliye İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş''nin savunmalarının alınacağını kaydetti.


Soruşturma heyetinin raporu

Rekabet Baş Uzmanı ve Soruşturma Heyeti Başkanı Orçun Senyücel de soruşturma heyetince hazırlanan raporda da iki temel ihlalin varlığının tespit edildiğini, bunlardan ilkinin teşebbüsler arasında geleceğe yönelik fiyat stratejisine ilişkin görüşmeleri, diğerinin ise stok, hedef ve satış stratejisine ilişkin ilişkin görüşmeler olduğu bildirildi ve şunları kaydetti:
''Soruşturma heyeti özellikle ÖTV indiriminden 3 gün sonra 19 Mart 2009'da 13 firmanın katıldığı ve bulunan elektronik posta çerçevesinde 'tüm markaların kısa vadede zam yapmayı planladıklarını' açıkladıkları ve tamamına yakınının da fiyat artışına gittikleri toplantı, Haziran 2009 tarihinde gene ÖTV'de değişim üzerine 3 firmanın iletişimde olmaları, 2006 yılında 4 büyük teşebbüsün avro kurundaki artışı fiyatlara yansıtıp yansıtmamaya yönelik görüşmeleri ve ardından fiyatlarını aynı gün artırmaları, 2008 yılında avro kurundaki değişim üzerine toplam 15 firmanın katılımının olduğu iki ayrı toplantıda fiyatlarda artışın olup olmayacağı tartışmaları ile çeşitli diğer fiyat, stok, hedef ve satış stratejisine ilişkin görüşmeler sebebiyle 19 teşebbüse ceza verilmesi gerektiği sonucuna ulaşmıştır.''


23 teşebbüsün savunması alınacak
Hakkında soruşturma açılan ve motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren 23 teşebbüs şöyle:
''ALJ Otomotiv A.Ş, Anadolu Araçlar Ticaret A.Ş., Baylas Otomotiv A.Ş., Borusan Otomotiv İthalat ve Dağıtım A.Ş., Çelik Motor Ticaret A.Ş., Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş., Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., General Motors Türkiye Ltd. Şti., Honda Türkiye A.Ş., Hyundai Assan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., İsotlar Grup A.Ş., Karsan Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., Mais Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş., Mazda Motor Logistics Europe NV. Merkezi Belçika Türkiye İstanbul Şubesi, Mercedes Benz Türk A.Ş., Mermerler Otomotiv Taşımacılık, Turizm, Tekstil, İnşaat, Gıda ve Pazarlama A.Ş., Nissan Otomotiv A.Ş., Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., Peugeot Otomotiv Pazarlama A.Ş., Şahsuvaroğlu Kimyasal Ürünler Otomotiv Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şti., Temsa Global Sanayi ve Ticaret A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş.'' 
     
Burada olduğumuza anlam veremiyorum

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, şirketinin rekabet kuralları ihlal etmediğini belirtirken, ''Eğer (ÖTV indirimi döneminde) ihlalin tarafı olsaydık en çok satan iki modele zam yapardık'' dedi.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Rekabet Kurumu tarafından motorlu taşıtlar sektöründe rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan 23 şirketin, sözlü savunma toplantısında yaptığı konuşmada, 11 yıldır Mais'in genel müdürlüğünü yaptığını ve bu süre içinde kurumda rekabet uyum programının çok yoğun bir şekilde uygulandığını söyledi.
Rekabet uyum programı kapsamında yöneticiler başta olmak üzere çalışanların çeşitli eğitimler aldığını vurgulayan Aybar, ayrıca rekabet uyumu konusunda bir de talimatname yayımladıklarını vurguladı.
Soruşturulan dönemde Türkiye ve dünyada önemli bir ekonomik krizin yaşandığını, bu nedenle Avrupa ve ABD başta olmak üzere ülkelerin çok ciddi önlemler aldığını hatırlatan Aybar, bu çerçevede Fransa hükümetinin daralan pazar nedeniyle sıkıntıya düşen fabrikaların ayakta kalmasını sağlamak amacıyla Renault'a 3 milyar avroluk bir destek verdiğini kaydetti.
Söz konusu dönemde Türkiye'de de otomobil pazarında satışların durduğunu, stokların elde kaldığını, bu nedenle bütün meslek örgütlerinin yaptığı gibi hükümetle yoğun diyaloğa girdiklerini ifade eden İbrahim Aybar, şunları kaydetti:
''O zaman Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı olarak ben de bu görüşmelerde yoğun olarak bulundum. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Odalar Birliği Başkanı ile bizi birlikte özel olarak davet etti. O zaman geçici bir dönem ÖTV indiriminin sektöre nasıl nefes aldıracağını argüman olarak sunduk. Bize stok seviyeleri soruldu, o dönemde 150 bin civarında bir stoğun çıktığını belirlediler. Biz bunu EKK'ya sunduk. Bu stoklar bütün 2009 yılını kapsayan bir satış hacmini ancak veriyor. Birçok distribütörün iflasa kadar sürüklenebilecek bir sorunla karşı karşıya kaldığını anlattık. Bunun ardından Bakanlar Kurulu Kararı ile ÖTV indirimleri geldi. Bundan sonra da ciddi bir talep artışı başladı. Ocak ve şubatta satışlar 20 bin adet iken, marttan itibaren 2,5-3 katına çıktı. Ancak 8 ayda biteceğini öngördüğümüz stoklar 3-3,5 ayda bitti. Daha sonra hükümetimiz bu trendi devam ettirmek için daha az indirim oranıyla ÖTV indiriminin biraz daha sürdürülmesine karar verdi.''

A.A

 

Bu haber toplam 1030 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.