1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. “TCSG Güven” denize indirildi
“TCSG Güven” denize indirildi

“TCSG Güven” denize indirildi

RMK Marine’in Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği ikinci Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi “TCSG Güven” törenle denize indirildi.

A+A-

Koç Topluluğu’nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine’in Sahil Güvenlik Komutanlığı için inşa ettiği 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi’nin ikincisi olan “TCSG Güven” denize iniş töreni geniş katılımla gerçekleşti. Törene Milli Savunma Bakanı M. Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç ile Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç katıldı. Törene katılanlar arasında Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Grubu Başkanı Kudret Önen, çok sayıda komutan ve üst düzey bürokrat da yer aldı.

Aksaklıklar Güven Sarsabilir
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, savunma sanayi projelerinde özel sektörün kendisinden beklenen performansı göstermesi gerektiğini belirterek, "Bu konuda olabilecek aksaklıklar, Savunma Sanayi Müsteşarlığı-özel sektör işbirliği güvenini sarsabilir Dolaysıyla bizlere bu konuda önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor" diye konuştu.

Umut 2011’de İndirilecek
Koç, sahil güvenlik arama kurtarma gemisi "TCSG Güven"in denize indiriliş töreninde yaptığı konuşmada, Deniz Kuvvetleri'nden sahil güvenlik için siparişini aldıkları 4 gemiden ilki olan "Dost" gemisini Haziran ayında denize indirdiklerini hatırlattı. Her 2 geminin inşasının programa tam uyumlu gittiğini, bunları "Umut" ve "Yaşam" gemilerinin takip edeceğini belirten Koç, önümüzdeki hafta "Dost"un seyir denemelerine başlayacaklarını, 2011'de üçüncü geminin indirileceğini, teslimatın 2012 yılında tamamlanacağını söyledi. Milli savunma sanayinin geliştirilmesi için özel sektörle yapılan işbirliğinin ekonomiye büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Koç, bunun sonucunda Silahlı Kuvvetler'in ihtiyacının yurt içinden temin edileceğini, eğitimli personel konusunda önemli katma değer elde edileceğini bildirdi.

“Askeri Projeler Sektöre Nefes Aldıracak”
2008 yılından bu yana gemi inşa sektörünün ciddi bunalım içinde olduğunu ve zor günler geçirdiğine dikkat çeken Koç, “Bu noktada askeri gemi inşa projelerinin sektöre azımsanmayacak nefes aldıracak. Sadece iç pazara yönelik değil, ihracata da dönük çalışma yapmak gerekiyor.Bugün baktığımızda Avrupa ülkelerinde birer tane büyük üretici kaldı. Dolayısıyla ülkemizde bu sanayi geliştirilirken, böyle bir hakikati de göz ardı etmemek lazım. Koç Topluluğu olarak biz de savunma sanayine büyük önem veriyoruz" şeklinde konuştu.
Hedef Uluslar arası Kalitede Yat İmali

Halen tersanenin yat kısmında 4 adet tekne inşaatının sürdüğünü belirten Koç, "Dünya yat sektöründe yerimizi almış bulunuyoruz. Hedefimiz uluslararası en üstün kalitede yatları imal etmektir. Bunun için teknoloji ve yedek kadromuzu devamlı geliştiriyoruz. Dünyadaki yat imalatı gitgide Türkiye'ye kayıyor. Esen rüzgarda yelkenlerimizi açıp bu fırsattan azami istifade etmeye çalışmalıyız" dedi.

“Savunma ve güvenlik gücümüzü artırarak, sürdürme mecburiyetindeyiz”

Sahil güvenlik arama kurtarma gemisi 'TCGS Güven'in denize indiriliş törenine katılan , Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, konuşmasında Türkiye'nin gerek jeopolitik konumu, gerekse ulaştığı sosyoekonomik seviye savunma ve güvenlik gücünü artırarak, sürdürme mecburiyetini beraberinde getirdiğini söyledi.

Türkiye'nin sahil şeridi uzunluğu düşünüldüğünde, deniz sınır güvenliğine verilmesi gereken önemin aşikar olduğunu ifade eden Gönül, “Bu bağlamda İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görevini ifa eden Sahil Güvenlik Komutanlığı, güçlü teşkilat yapısının günümüz teknolojisiyle bezenmiş teçhizat kabiliyetleriyle desteklenerek, gücünü gün geçtikçe artırmaya devam ediyor” dedi.
"Yerli oranı yüzde 70'lere varmıştır"

Yeni tip karakol botu, süratli amfibi gemisi gibi projelerle sektörde hissedilir ölçüde gelişme sağlandığını ve gelinen aşamada ihtiyaçların karşılanmasında yerlilik oranlarının yüzde 70'lere ulaştığını belirten Gönül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Yerli imkanlarla üretilen askeri gemilerde ihracat başarısını da görüyor olmak, sektörün geldiği noktayı göstermektedir. Yurt içi özgün üretimlerle geliştirilmekte olan ekipman ve sistemlerle donatılan teknolojik kabiliyeti yüksek askeri gemilerle ileride uluslararası arenada önemli bir yer tutacağımıza şüphe yoktur. Askeri gemilerimizin, Türk özel sektör tersanelerinde üretilmesine yönelik olarak 2004 yılında şekillendirdiğimiz stratejimiz bugün somut sonuçlar vermeye başlamış, özellikle 2008 krizinden büyük oranda etkilenen gemi inşa sektörümüze bugün önemli bir hayat kaynağı olmuştur. Gemi inşaat sektörü olarak askeri gemilerimizin getirisi 2 milyar dolar civarındadır. Bu hususta 2 noktaya özellikle temas etmek istiyorum. Birincisi, özel sektöre gerek denizcilik alanında gerek Kara Kuvvetlerinde mümkün olduğunca Hava Kuvvetlerinde işi emanet etmemizin arkasında yatan ekonomik sebeplerin yanında en önemlisi bu teknolojisinin bütün mühendislere, halka yaygınlaştırılmasıdır. Diğer taraftan ihtiyaçların karşılanmasında yerlilik oranı yüzde 70'lere varmıştır. Geriye kalan yüzde 30'u makine ve aktarma organları teşkil etmektedir. 15 Aralık Çarşamba günü yapılan İcra Komitesi Toplantısı'nda Başbakanımızın işaretiyle yeni bir proje gündeme gelmiştir. O da teknik tabiriyle power package denilen motor ve aktarma organlarıdır. Savunma sanayinin başka bir görevi daha var. Bu yüzde 30'luk kısmı asgariye düşürecek makine, teçhizat ve aktarma organlarının yapılması, böylece yerlilik oranlarının daha da artırılması ve ülkede başka bir teknolojik inkılabın gerçekleşmesi.' Milli Savunma Bakanı Gönül, projede çalışanları kutlayarak, 'TCSG Güven' gemisinin bahtının açık olmasını diledi.

Yeni Projelerin Önü Açıldı
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise özel sektör tersanelerinde askeri gemi yapmalarına yönelik ilk projenin sahil güvenlik arama kurtarma gemileri projesi olduğunu, bu projeyle diğer projelerin önünün açıldığını vurguladı.

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç da Sahil Güvenlik Komutanlığının vizyonu doğrultusunda isimleri "Dost", "Güven", "Umut" ve "Yaşam" olarak belirlenen sahil güvenlik arama kurtarma gemilerinin her yerde, her türlü hava şartlarına rağmen görevlerini yerine getireceklerini söyledi.

“RMK Marine Askeri Savaş Gemi Dizayn ve İnşa Kapasitesine Kavuşmuştur”
Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv ve Bilgi Grubu Başkanı Kudret Önen de projenin başlangıcı sayılabilecek 2007 yılından bu yana en önemli hedeflerinin RMK Marine Tersanesinde askeri standartlar altında muharip gemi dizayn, inşa ve test edilebilecek teknolojiyi kazandırmak olduğunu belirterek, "RMK Marine bugün kompleks askeri savaş gemi dizayn ve inşa kapasitesine kavuşmuştur" dedi.
Önen, proje nedeniyle bünyesinde elektronik sistemler mühendisliği departmanı kuran ilk tersane olan RMK Marine'de 200 kişilik teknik ekibin görev yaptığını ifade etti.

Verilen bilgiye göre, RMK Marine'in, Milli Savunma Bakanlığı'nın Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyacı çerçevesinde açtığı 4 adet sahil güvenlik arama ve kurtarma gemisinin inşa ihalesi kapsamında inşa ettiği ikinci gemi olan "TCSG Güven", 2012 Mart ayında teslim edilecek.
Proje kapsamında 9 Haziran 2010'da denize indirilen "TCSG Dost"un açık deniz testleri önümüzdeki hafta başlayacak ve 2011'in Eylül ayında teslim edilecek. İhale kapsamındaki diğer iki gemi olan "TCSG Umut" ve "TCSG Yaşam" gemileri de 2012 yılında Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın hizmetine sunulacak.

Gemiler, arama kurtarma görevlerinin yanı sıra karakol, kaçakçılığı önleme, denizde kirlenmeyi önleme gibi konularda da faaliyet gösterecek. Gemiler, helikopterle operasyon kabiliyeti ile üstlenebilecekleri tüm görevleri tam yerine getirebilecek donanıma sahip olacak.



Virahaber

Bu haber toplam 3913 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.