1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Yatlar da 'gaz'a geldi
Yatlar da 'gaz'a geldi

Yatlar da 'gaz'a geldi

Önce otomobiller sonra jeepler derken LPG sistemi şimdi de tekne ve yatlarda da kullanılmaya başlandı.

A+A-

Benzine oranla yüzde 40 tasarruf sağlayan sistem hem motorun ömrünü uzatıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiyor 

Otomotivden sonra şimdi de tekne ve yatlarda LPG dönüşümü yapılmaya başlandı. Aynı otomobiller gibi sıralı enjeksiyon sistemiyle tekne motorlarında da kullanılmaya başlanan LPG için, ilk aşamada tüplü sistem devreye alındı.

İpragaz Marinegas da, dönüşüm yapılan tekne motorlarında kullanım için Marinegas Engine ve tekne mutfaklarında kullanım için Marinegas Cuisine ile Marmara, Ege ve Akdeniz'deki tüm marinalarda teknelere hizmet vereceği açıkladı.

Yüzde 40'a varan tasarruf

İpragaz Marinegas Engine, dönüşüm sisteminin, içten takmalı (inboard) ve dıştan takmalı (outboard), tercihen 250 beygir güce kadar, 4 zamanlı benzinli deniz motorlarına uygulanabildiği kaydedildi.

Konu hakkında BUGÜN'ün sorularını yanıtlayan İpragaz Geliştirme ve İnovasyon Müdürü Birim Akbaba, güvenilirliği kanıtlanmış bir sistem olan marinegasın, tekne tipi, motor gücü ve kullanım şartlarına bağlı olarak benzine göre yüzde 40'lara varan tasarruf sağladığı söyledi. Akdalı, dönüşüm işlemlerini İpragaz'ın da onayını alan TSE belgeli firmaların gerçekleştirdiğini  belirterek, “20'ye yakın firma bu işi yapıyor. Sistem otomobildekilerin aynısı. Şu ana kadar 15 tekne LPG'ye dönüştürüldü. Yılsonuna kadar hedefimiz 200 tekneye ulaşmakî dedi.

Bir tüp hafta sonuna yetiyor

LPG ikmalinin tüm dünyada dökme olarak yapıldığını ifade eden Akdalı, şöyle devam etti:

“Bu hem pahalı hem de deniz terminalleri kurmak gerekiyor. Bu sebeple yurtdışında sadece marina ve çevresinde kullanılabiliyor. Bizim marinalarda yeterli yer yok. Bu sebepten ilk olarak tüplü sistemi hayata geçirelim dedik. 12 ve 24 kilogramlık iki çeşidimiz var. Bunlar litre olarak kabaca 2 ile çarpılarak bulunuyor. Yani 24 ve 48 litrelik tüpler satıyoruz. Bu ufak bir teknenin bir haftasonunu rahatlıkla geçirebileceği anlamına geliyor. Sistem aynı otomobildeki gibi benzinle moturu çalıştırıp otomatik olarak LPG'ye geçiyor. LPG tükendiğinde de tekrar benzinle devam edebiliyorsunuz. Yani denizin ortasında LPG bitti derdi olmuyor.î

Türkiye'nin LPG'nin en büyük pazarlarından biri olduğunu vurgulayan Akbaba, herkesin bir şekilde LPG'yi tanıdığını, sektörün büyümesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Motorun ömrü de uzuyor

Tekneler için LPG dönüşümünün ortalama 1000 euroya yapıldığını ifade eden Birim Akbaba, “Bu otomobilden farklı olarak tekneye gidilip yapılıyor. Ayrıca denizde denemeler yapılıyor. Dolayısıyla bir dönüşüm işleme 2 günü buluyorî dedi.

Dönüşüm yaptıranlar için ekonominin ilk ön planda olduğuna işaret eden Akdalı, şunları söyledi: “Fakat LPG'nin çevreye iki katkısı var. İlk emisyon değerlerinin akaryakıttan çok daha düşük olması. İkincisi ise benzin motorları yakıtın yüzde 85'ini yakar, kalan yüzde 15'i denize atılır. Bu da çevre kirliliği anlamına geliyor. LPG'de katı partikül olmadığından böyle bir sorun olmuyor. Ayrıca LPG'nin ekstra bakım masrafı olmadığı gibi motorun ömrünü uzatan bir özelliği bulunuyor. Akaryakıt gibi karbon kalıntısı bırakmadığından, motorun ömrünü de uzatıyor.

 

Bugün

Bu haber toplam 959 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.