1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Denizcilik Bakanlığının kurulmasına Kemal Derviş engel olmuş
Denizcilik Bakanlığının kurulmasına Kemal Derviş engel olmuş

Denizcilik Bakanlığının kurulmasına Kemal Derviş engel olmuş

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, 1999 yılında Denizcilik Bakanlığı kurulmak üzereyken buna karşı çıkan ismin Kemal Derviş olduğunu yazdı.

A+A-

Fatih Çekirge, "Denizcilik Bakanlığını bakın kim önlemiş?" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Çekirge, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) tarafından 1 Kasım'da düzenlenen konferansta Cem Gürdeniz ile arasında geçen konuşmayı anlattı. "Sadun Bora rotasında Türk amatör denizciliğinin 21'inci yüzyıl vizyonu" adlı konferansta, KÜDENFOR Başkanı Cem Gürdeniz'e "Neden bir Denizcilik Bakanlığı kuramıyoruz?" diye sorduğunu kaydeden Çekirge'nin yazısının o bölümü şöyle:

-Peki neden bir Denizcilik Bakanlığı kuramıyoruz?

-Kurduk aslında Fatih Bey. Çok ciddi bir çalışma yaptık. O dönem (1990) bütün dünyayı inceledik ve siyasi oteriteye bir öneri götürdük. Denizcilik Bakanlığı kurulması için... Dönemin Başbakanı Sayın Ecevit imzaladı. Bütün bakanlar imzaladı. Ama tek bir bakan imzalamadı. O yüzden kurulamadı.

-Çok merak ettim. İmzalamayan bakan kimdi?

-Kemal Derviş imzalamadı ve Denizcilik Bakanlığı kurulamadı.

"Türkiye denizcilikte ilerlerse ne olacağını biliyorlar"

Cem Gürdeniz'in bu cevabına çok şaşırdığını belirten Çekirge, Gürdeniz'in sonrasında şunları söylediğini belirtti: "Atlantik ötesi bizim denizcilikte ilerlememizi istemez. Çünkü denizcilikte ilerledin mi dünyaya açılırsın. Yalnız askeri açıdan değil, ticaret, ulaşım, teknoloji, coğrafi ve siyasi güç açısından dünyada bir denge unsuru olursun. İşte bunu istemezler. Kemal Derviş de bu nedenle engelledi. Çünkü oradan gelmişti. Görevliydi. Bakın o Atlantik ötesi, Balyoz adı altında, casusluk adı altında en kıymetli denizcileri, amiralleri, komutanları harcadı. Bizleri böyle hapse attılar. Türkiye denizcilikte ilerlerse ne olacağını biliyorlar."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

Bu haber toplam 4563 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.