1. HABERLER

  2. DZKK

  3. Polonya Fransa’dan 5 denizaltı satın almaya hazırlanıyor
Polonya Fransa’dan 5 denizaltı satın almaya hazırlanıyor

Polonya Fransa’dan 5 denizaltı satın almaya hazırlanıyor

Polonya’nın filosuna 5 yeni denizaltı katmak istediği, söz konusu araçların Fransa’dan satın alınması için düğmeye bastığı ve anlaşma için 10 milyar zloti (yaklaşık 2,74 milyar dolar) tahsis ettiği bildirildi.

A+A-

Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, Fransız mevkidaşı Florence Parly ile yeni denizaltılarla ilgili anlaşma konusunda görüştü. Bununla birlikte anlaşma için ayrılan kaynak, ciddi bir kontrat için oldukça yetersiz ya da denizaltıları fazlasıyla ‘cebe uygun’ olacak.

Aynı zamanda Polonya Savunma Bakanlığı’nın 16 adet yeni savaş helikopterinin satın alınması için de kaynak ayırdığı belirtiliyor.

Rus askeri uzman Viktor Litovkin, Polonya’nın dizel motorlu denizaltılar satın almak istediğini ve bu araçları Fransa, Almanya, İtalya gibi birçok ülkenin satabileceğini söyledi. Litovkin, “ABD'liler dizel motorlu denizaltı üretmiyor. Nükleer denizaltılarını ise Polonya satın alamıyor. Bu araçlar ayrıca uluslararası kaidelere göre satılamıyor. Polonyalıların bu paraları ABD tank tugayını, farklı bir motorize birliğinin depolarını ve ABD'lilerin geliştirdiği füze savunma sistemlerini kendi sahasına konuşlandırması karlılığında aldığı ihtimalini dışlamıyorum. Fakat helikopterleri niçin bu kadar yüksek fiyat karşılığında alacaklarını açıklamak çok zor. Helikopterleri kimden alacakları da henüz belli değil. Belki ABD'lilerden, belki İtalyanlardan. Rus helikopterleri daha ucuz olsa da Rusya’dan elbette almazlar. Fiyatın bu kadar yüksek olması, büyük bir olasılıkla bu anlaşmadan bir takım ara bulucularının da pay alacaklarını gösteriyor” diye konuştu.

Polonya’nın hırsları doğrultusunda hem NATO’da, hem de Avrupa’da öncü rolde olmak istediğini, fakat bunu denizaltılarına sahip olmadan yapamayacağını söyleyen Litovkin, “Bu nedenle Polonyalılar bir takım tavizler vermeli. Kendi denizaltıları yoksa ve yapamıyorsa, satın almak durumunda kalıyor. Polonya bu denizaltılarını ancak NATO’daki ortaklarından alabilir ve hatta bunun için Brüksel ve Washington’dan izin alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Vira Haber

Bu haber toplam 3575 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.