1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Denizcilik Sektöründeki Kadınlara Yönelik "Mavi İklim Elçileri" Projesi Tanıtıldı
Denizcilik Sektöründeki Kadınlara Yönelik "Mavi İklim Elçileri" Projesi Tanıtıldı

Denizcilik Sektöründeki Kadınlara Yönelik "Mavi İklim Elçileri" Projesi Tanıtıldı

İklim değişikliğine dikkati çekmek ve çevresel sorunlara çözüm bulmak amacıyla denizcilik sektöründe çalışan kadınlara yönelik başlatılan "Mavi İklim Elçileri" projesi tanıtıldı.

A+A-

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM), DenizTemiz Derneği (TURMEPA) ve WISTA Türkiye (Uluslararası Deniz Ticareti ile İştigal Eden Kadınlar Derneği) iş birliğiyle hayata geçirilen "Mavi İklim Elçileri" projesinin tanıtımı, Altaş Ambarlı Liman Tesisleri'nde yapıldı.

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu, konuşmasında, denizcilikte kadın istihdamının dünyada yüzde 2 olduğunu söyledi.

TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Kaptanoğlu TURMEPA, TÜRKLİM ve WISTA Türkiye’nin dünyada giderek artan iklim değişikliği olaylarına dikkat çekmek ve çevresel sorunlara çözüm bularak dünyayı kurtaracak sürdürülebilir adımlar atmak amacıyla güçlerini birleştirdiğini ifade eden Kaptanoğlu: “21. yüzyıl zorlu süreçlere, yeniliklere, yeni düşünme biçimlerine, çözüm yollarına ve yeni işlere tanıklık ediyor. Ve bu yeni dünyaya liderlik etmek hiç kolay değil. Şüphesiz ki içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli kazanımlarından biri kadınların karar mekanizmalarında yer almasıdır. Bu yüzyılın, ülkemizde ve tüm dünyada kadınların gerçek gücünü otaya koyacağı bir yüzyıl olacağına yürekten inanıyorum. Dünyaya açılan kapılarımız olan limanlarımızda başlatacağımız Mavi İklim Elçileri projesinde de denizci kadınların deneyimi, gücü ve önderliği ile dünyamıza iyilik hikayeleri yazacağız. Bu proje, gelecek nesillere suyumuzu, denizlerimizi masmavi bırakma hedefimiz için atılacak önemli bir adımdır.” dedi. 

Kadınların Denizcilikteki Oranı Yüzde 2

Sektörün üç önemli derneği ile anlamlı bir projeyi hayata geçirdiklerinin altını çizen TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, “Proje ile birlikte denizciliğimizin öncü kadınları dünyanın önemli sorunlarının başında gelen iklim değişikliğine karşı da öncü olacak.  Daha adil bir toplum hedefinin en önemli unsurlardan birisini toplumsal cinsiyet eşitliği konusu oluşturuyor. Ülkelerin kalkınmasında, kadınların potansiyellerini tam olarak kullanması, siyasi ve kültürel gelişmenin yanı sıra ekonomik gelişmeyi de hızlandıracaktır. Dernek olarak da bu konu, önemli gündem maddelerimizden birini oluşturuyor. Türkiye, kadının işgücüne katılımı alanında OECD ülkeleri arasında en son sırada yer almaktadır. 2019 yılı itibariyle kadınların işgücüne katılım oranında OECD ortalaması yüzde 65,1 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 38,7 seviyelerindedir. Denizlerimizde de durum farklı değil. Bugün dünyadaki 1 milyon 250 bin denizcinin yalnızca yüzde 2’sini kadınların temsil ediyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 1,3 civarında seyrediyor. Dünya genelinde kadın denizcilerin yüzde 94’ü ise kruvaziyer endüstrisinde hizmet veriyor. Bu rakamları daha yukarıya çıkarmak için adımlarımızı attık, atmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Wista Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nazlı Selek ise şunları söyledi: “Projenin ana teması iklim kriziyle mücadele olmakla birlikte neden kadın iklim elçileri olsun istedik? Çünkü kadın demek sorumluluk demek, mücadeleden kaçmamak demek, sağduyu, bilinç ve hassasiyet demek. Bu projeyi emanet edebileceğimiz elçiler, işte tam da bu nedenlerle, kadınlar olmalı dedik. Projenin başlayacağı saha limanlar ve kıyı tesisleri olmakla birlikte amacımız, buralarda hizmet veren beyaz ve mavi yakalı kadın çalışanlara ilave olarak WISTA üyesi tüm kadın yöneticilerin de, projeyle ilgili farkındalığı artırmak ve kendi sorumluluk alanlarında projeyi uygulamalarını ve mentorluk yapmalarını sağlamak. WISTA olarak; projenin başlayacağı limanlara bizzat giderek, öncü kadın iklim elçilerimize ihtiyaç duyabilecekleri tüm desteği vermeyi ve projenin her tür hibrit veya yüz yüze eğitiminde aktif görev almayı taahhüt ediyoruz” dedi.

 

20220316-2-52648330-74760774.jpg

Bu haber toplam 34679 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.